Un loc insemnat in linia de bucatarie, accesoriul cel mai utilizat si indispensabil in acelasi timp este reprezentat de chiuveta, capabila sa-si puna amprenta pe designul intregii incaperi si sa reflecte stralucire sau un plus de culoare.
Problema alegerii unei chiuvete este pusa de cele mai multe ori atunci cand tinerii intentioneaza sa-si amenajeze propria locuinta dupa ce au plecat din casa parinteasca sau de cei care doresc sa reamenajeze, sa aduca imbunatatiri si sa fie in trend cu inovatiile in domeniu.
Avem de luat in calcul spatiul oferit de bucatarie, numarul de persoane care locuiesc in permanenta la locatie, materialul si nu in utimul rand preferintele cumparatorului legate de design.
Tipuri de materiale
Chiuvetele sunt fabricate din materiale care sa treaca testul timpului si in acelasi timp sa reziste la activitatile intense de bucatarie si sa nu fie toxice, tinand cont ca uneori intra in contact cu alimentele. Chiuvetele sunt fabricate de regula din:
Otel inox
– Aspect satinat, microtexturat
– Greutate redusa
– Finisajul se potriveste in orice spatiu
– Rezistenta la impact, zgarieturi si deformare este dictata de grosimea si calitatea materialului. Pentru a avea siguranta ca faceti o alegere buna achizitionati chiuvete produse de companii dedicate in acest domeniu, cum ar fi Elleci, Alveus, Teka si alti producatori recunoscuti, care investesc sume uriase in proiectare, testare si echipamente performante.
Exista doua variante de producere a chiuvetelor: prin ambutisare sau sudare.
Primele sunt realizate prin deformare mecanica (presa), creandu-se cuvele cu ajutorul unor forme. Acestea sunt realizate din material cu o grosime redusa, care sa permita acest procedeu.
Chiuvetele sudate sunt realizate din material cu o grosime ridicata, cuvele fiind atasate prin sudura. Se regasesc in aplicatiile profesionale sau in locuintele unde se pune accentul pe calitate. Acestea sunt extrem de durabile, nedeformabile si prezinta finisaje deosebite.
Marmura compozit
– Aspect lucios
– Gama diversificata de culori
– Culoare uniforma uni
– Reprezinta o solutie tehnica ideala pentru cei care doresc sa confere bucatariei un plus de culoare
– Cost redus (comparativ cu alte materiale asemanatoare)
– Raport calitate pret foarte bun
Se potrivesc foarte bine in liniile de bucatariile unde se doreste mentinerea finisajului lucios.
Granit compozit
– Construite din granule de granit natural turnate in forma chiuvetei cu ajutorul unui amestec de rasini speciale
– Poate fi comandata in diverse nuante
– Aspect placut de piatra de granit
– Duritate ridicata. Riscul de deteriorare este mai redus fata de alte materiale asemanatoare
Recomandam chiuvetele Elleci sau Plados (producatori consacrati de nota 10+), fabricate in Italia, continand si o formula antibacteriana naturala pe baza de ioni de argint.
Ceramica
In Romania chiuvetele din ceramica (portelan) nu sunt foarte cautate desi sunt deosebite si au un aspect mai “retro” sa zicem asa. Sunt foarte raspandite un UK sau Statele Unite. Pe piata noastra au patruns in ultima perioada la nivel restrans prin importatori individuali care au dorit sa aduca ceva nou in domeniu.
– Daca aveti o bucatarie amenajata in stil retro se potriveste perfect
– Aspect placut, lucios
– Culoare alba