Detalii in alegerea unui WC

Detalii in alegerea unui WC

Functie de marimea incaperii sau stilul amenajarii se poate opta intre doua tipuri principale de vase WC, cu instalare pe pardoseala sau suspendate. Cele de pardoseala asigura evacuarea orizontala (la perete) sau verticala (in pardoseala). Cele suspendate sunt fixate suspendat pe perete cu ajutorul unui suport cu rezervor, ingropate in perete.

Vasele WC de pardoseala

wc

Pot fi conectate la un rezervor de apa care va fi amplasat fie direct pe WC, la semiinaltime sau inaltime, functie de constructia fiecaruia.

La evacuarea orizontala orificiul conductei de scurgere trebuie sa fie amplasat in perete, avand centrul orificiului de evacuare la o inaltime de aproximativ 18 cm de la pardoseala. Conectarea la vasul de WC se va realiza cu un racord fix sau flexibil.

Avantaje:

 • Instalare usoara
 • Posibilitatea accesarii racordului de scurgere fara sa fie necesara demontarea vasului de wc, cum s-ar intampla in cazul evacuarii verticale
 • Pozitionarea orificiului de evacuare nu este stricta; se poate utiliza un rcord flexibil pentru corectarea eventualelor neconcordante

Dezavantaje:

 • Aspectul. Se va vedea racordul de scurgere partial sau total, functie de constructia vasului WC

La evacuarea verticala orificiul conductei de scurgere este amplasat in pardoseala, la o distanta cuprinsa intre 15 si 30 cm pana la centrul orificiului. Distanta poate sa difere de la un vas la altul. De aceea, atunci cand doriti sa inlocuiti un wc existent sau sa instalati unul nou, scurgerea WC-ului trebuie sa vina peste orificiul de scurgere, cat mai exact posibil. Exista si accesorii care pot sa corecteze micile nepotriviri.

Avantaje:

 • Aspectul. Nu se vede scurgerea. Aceasta va fi sub vasul WC

Dezavantaje:

 • Trebuie demontat vasul WC in cazul oricarei interventii la conducta de scurgere.
 • Inlocuirea unui WC impune achizitionarea unuia care sa se potriveasca la scurgerea existenta

evacuare wc

Vasele de WC cu evacuarea universala, datorita constructiei lor, asigura posibilitatea conectarii atat la scurgerile orizontale cat si verticale, cu ajutorul unui racord flexibil sau fix, mascand totodata conducta de scurgere. Reprezinta o alegere buna atat pentru constructiile noi cat si pentru renovari.

Avantaje:

 • Aspect placut. Nu se vede conducta de scurgere.
 • Instalare usoara. Nu sunt pretentioase in ce priveste montajul.

Dezavantaje:

 • Trebuie demontat vasul WC in cazul oricarei interventii la conducta de scurgere.
 • Sunt ceva mai mari ca dimensiuni decat variantele anterioare

evacuare universala

Vasele WC suspendate

wc suspendat

Acestea necesita existenta unui cadru metalic cu rezervor amplasat in perete, fixate bine in zid si echilibrate pe verticala si orizontala. Va fi vizibila doar clapeta de actionare. Sunt potrivite pentru incaperile mici sau acolo unde se doreste maximizarea spatiului.

Avantaje:

 • Economisirea spatiului
 • Permite curatarea usoara a pardoselii, inclusiv sub WC
 • Aspect modern

Dezavantaje:

 • Accesul greu la rezervorul de apa
 • Operatiuni complexe de instalare si un grad mai ridicat de dificultate in cazul interventiilor service

 

Ce gasim pe piata?

Gama de produse existente acopera in cea mai mare parte aspectele in ce priveste designul, forma si functionalitatea. In ultimii ani s-a pus accentul pe amenajarile bailor intr-un stil cat mai unic si personalizat ceea ce i-a determinat pe marii producatori sa pluseze cu noi produse si noi tehnologii care sa vina in intampinarea cerintelor cumparatorilor. Nu au intarziat sa apara functionalitati noi (cum ar fi, spre exemplu, vase de WC cu lavoar incorporat) finisajele remarcabile (sa nu uitam de tehnologia ExtraGlaze de la GSI Italia, avand un luciu ridicat si suprafete foarte netede, asigurand totodata un nivel de igiena ridicat), forme noi, potrivite celor mai exigente cerinte, design retro, cu elemente si forme in relief specifice acestui stil si nu in ultimul rand alte culori decat alb. Majoritatea vaselor WC sunt fabricate din portelan. Foarte rar intalnim alte materiale in componenta lor.

In ultima perioada remarcam contrastul de alb si negru, obiectele sanitare de culoare neagra intrand timid in designul contemporan.

Galerie foto

wc negru rezervor inaltime wc retro

wc lavoar wc rezervor inaltime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *