Tratarea lemnului cu foc, intre aspect deosebit si protectie sporita

Tratarea lemnului cu foc, intre aspect deosebit si protectie sporita

Inainte de a incepe sa tratati si sa colorati suprafata lemnoasa nu ar strica sa luati in considerare o metoda traditionala straveche, aceea de ardere (carbonizare) a suprafetelor cu ajutorul flacarii, prezenta in mod special in Japonia. Si pe meleagurile noastre exista in trecut o metoda asemanatoare, dar de data aceasta era vorba de afumarea lemnului in podurile caselor din mediul rural. Satenii afumau slanina si alte produse alimentare din gospodaria proprie in podul casei, scandurile si lemnele din structura podului acoperindu-se astfel cu mai multe straturi de carbon, capabil sa protejeze foarte bine lemnul de mucegai, insecte, rozatoare, intemperii.

Insa acum vom discuta despre tratarea lemnului cu foc, de data aceasta obtinundu-se, pe langa protectie, si un aspect deosebit. Astfel, nu va fi necesara tratarea ulterioara cu substante chimice, uleiuri, bait sau lac. Este o metoda inedita de a obtine un finisaj maro inchis, frumusetea lemnului fiind evidentiata intr-un mod natural.

In acest sens este nevoie de o torta cu propan (se gaseste la orice magazin de bricolaj) sau o butelie cu arzator, functie de marimea suprafetei. Suprafata lemnoasa este indicat sa fie rindeluita sau slefuita in prealabil. Se aplica flacara la intensitate maxima si se mentine pana se obtine nuanta dorita. Cu cat este mai inchis lemnul in urma arderii cu atat este mai rezistent in timp, insa nu trebuie sa uitam de echilibrul intre aspect si util.

ardere lampa gaz

arzator butelie lemn

lemn ars

Dupa ardere, se curata cu o perie de sarma excesul de carbon astfel incat suprafata sa fie neteda si sa se observe fibra lemnoasa. Suprafata lemnoasa poate fi arsa doar spre exterior, dar daca aveti timp nu strica sa ardeti lemnul pe toate fatetele, pentru protectie maxima. Metoda se preteaza atat la exterior cat si la interior.

curatare

final

Avantaje

  • protejarea lemnului la intemperii si raze directe ale soarelui, daunatori, rozatoare, insecte, carii
  • 100% natural, fara utilizare de substante chimice
  • aspect deosebit, iesind in evidenta fibra lemnoasa intr-un mod remarcabil

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *