Cum functioneaza boilerul cu serpentina

Cum functioneaza boilerul cu serpentina
boiler serpentina

Vedem in specificatiile tehnice ale unui boiler ca este prevazut cu serpentina. Care este rolul acesteia si cum ne avantajeaza, sau daca ne avantajeaza, vom vedea mai jos.

Serpentina are rolul de a prelua agent termic de la alte surse, cum ar fi panourile solare, si sa incalzeasca serpentina, aceasta devenind un schimbator de caldura. Apa din interiorul boilerului va intra in contact cu serpentina fierbinte si se va incalzi la randul ei. De obicei boilerele uzuale sun prevazute cu o rezistenta electrica iar serpentina are rolul de a ajuta la incalzirea apei din boiler si asta pentru a se reduce costurile la factura de energie electrica.

Este recomandat ca apa provenita de la panoul solar sa se introduca in serpentina in a doua parte a zilei, pentru efect optim, atunci cand apa este suficient de fierbinte.

Exista si variante de boilere cu doua serpentine. Acestea au rolul de a prelua agent termic de la doua surse, functionand pe acelasi pricipiu. De obicei acestea din urma nu sunt prevazute cu rezistenta electrica.

Exemplu de functionare

schema

Panoul solar furnizeaza agent termic in circuit inchis, prin recirculare, cu ajutorul pompei de circulatie si a controllerului care monitorizeaza temperatura. Apa fierbinte patrunde prin partea superioara si coboara, realizand schimb termic, respectiv convectie naturala, apa incalzita urcandu-se iar apa rece coborand in interiorul boilerului. Serpentina este realizata dintr-un material mai subtire care sa asigure un schimb termic eficient.

Temperatura apei din boiler atinge valori optime si se evita astfel pericolul de oparire si de furnizare a apei la o temperatura extrema, protejand atat utilizatorul cat si instalatia sanitara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *